dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "ucraineni"

Isaccea este locul în care, acum un an, sute de mii de refugiați speriați fugeau din calea bombelor la bordul bacului care face legătura între România și Ucraina. Mame cu copii în brațe și bătrâni neajutorați priveau spre țărmul românesc cu speranța că scapă de război, chiar dacă își lăsau în urmă agoniseala de-o viață. La un an de când primii refugiați care veneau în Dobrogea pe la Isaccea, bacurile continuă să aducă ucraineni. Unii vin pentru prima oară în România. Unii pleacă din cauza săraciei, alții pentru că locuințele le-au fost bombardate. Sunt mai puțini acum, dar la fel de loviți de soartă.

Poveștile multor ucraineni ajunși în România sunt parcă desprinse din cărțile de istorie și nu o realitate tristă a secolului 21. Au fugit din calea bombelor și a gloanțelor în încercarea disperată de a-și salva familia. Unii au fost sub ocupație rusă și spun că nu aveau voie să vorbească în limba natală, și erau zilnic verificați de soldații lui Putin. Alții își protejeau copiii cu propriul corp în timpul bombardamentelor și se străduiau să le găsească acestora mâncare și apă potabilă. Atenție, vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emotional!

Copiii refugiaților ucraineni vor putea învăța folosind echipamente digitale de ultimă generație. Ajutorul va fi acordat prin proiectul ,,Solidaritate cu Ucraina. Sprijin pentru educația copiilor ucraineni si români", desfășurat de Biblioteca Județeană Ioan N. Roman din Constanța, cu fonduri din partea Gunernul Noii Zeelande. Aceasta va pune la dispoziție câteva săli în care vor organizate cursuri și ore de învățare.

Constănțenii care găzduiesc refugați ucraineni sunt supărați. Oamenii nu și-au primit banii de la stat, pentru chirii, de mai bine de două luni și nimeni nu știe când se va rezolva situația. Spun că în cazul în care situația nu se va rezolva repede, refugiații riscă să fie scoși din locuințe, în plină iarnă. Autoritățile susțin că toate actele sunt întocmite, acum așteaptă și ei alocarea sumelor necesare.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233