dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "scumpiri"

500 de lei. Acesta este bugetul minim pe care părinții îl au pentru rechizitele copiilor. Ghiozdanele, caietele și pixurile, toate s-au scumpit. Din acest motiv, adulții vor plăti la casă mai mult față de anul trecut. De asemenea, mai mult de 70% dintre respondenți au spus că se gândesc la soluții care să atenueze impactul cheltuielilor pentru școală asupra bugetului familiei. Cel puțin asta arată datele unui sondaj făcut de o platformă de recrutare.

Buget mai mare pentru rechizitele din ghiozdanul școlarilor. Săptămâna viitoare, toți elevii se vor întoarce din nou în bănci, iar pentru unii dintre aceștia, părinții au pregătit deja necesarul. Pentru alții însă, abia acum începe goana după rechizite. Studiile unui centru comercial arată că doi din trei părinți vor scoate din buzunar mai mulți bani pentru a echipa ghiozdanul, iar 14% vor avea un buget mai mic.

Ce puteam cumpăra cu 100 de lei înainte de pandemie și cât valorează în prezent? Este o întrebare la care am încercat să găsim un răspuns. De exemplu, un coș cu alimente de bază care costa o sută de lei, acum ajunge la 140 de lei. Asta înseamnă că scumpirile și inflația au devalorizat leul cu cel puțin 40 de procente. Lucru care se vede în portofelul românilor.

Alimentele continuă să se scumpească, spre disperarea românilor care își văd coșul de cumpărături tot mai gol de la lună la lună. Fructele și legumele sunt tot mai scumpe, mai ales acum în plin post. Dar nu este însă singura creștere. În topul scumpirilor sunt alimentele, utilitățile și carburanții. Rata anuală a inflației a crescut la 15,5 la sută.

O vestimentație de iarnă costă mai mult anul acesta chiar și cu 50%. De la haine de blană și până la încălțăminte, constănțenii vor scoate mai mulți bani din buzunare. Comercianții au fost nevoiți să mai crească prețurile din cauza scumpirilor din ultima perioadă. Spun că majorările ar fi justificate, precum că și prețul pentru materia primă este acum mai ridicat. Însă, mulți dintre cei care au venit la târgul de la Pavilionul Expozițional se uită doar și pleacă mai departe.

Preparatele de Crăciun se pot face la jumătate de preț, asta dacă alegem să folosim carnea de pui în locul celei de porc. Pentru aceasta vom plăti aproximativ 15 lei per kg. Și unii constănțeni spun că aleg varianta mai ieftină. Mai toate produsele s-au scumpit, însă oamenii nu vor să le lipsească nimic de pe masa de Crăciun. Așa că preferă să facă anumite feluri de mâncare folosind carne de pui, care spun ei, este mult mai accesibilă din punct de vedere al prețului. Există însă și persoane pentru care carnea de porc nu poate fi detronată de nimic.

Globuri, beteală, mărgele sau instalație electrică. Toate sunt mai scumpe în acest an cu cel puțin 2 lei. Dacă anul trecut împodobeam un brad cu 200 lei, acum vom plăti cu cel puțin 100 lei mai mult și asta dacă alegem varianta mai ieftină. Dacă dorim să cumpărăm decorațiuni ceva mai sofisticate vom scoate din buzunare chiar și 1.000 lei.

Facturi mari, salarii mici. Cu asta se confruntă sindicaliștii care au protestat astăzi la Constanța, în fața instituției Prefecturii. Oamenii sunt nemultumiți de faptul că nu se mai pot întreține din cauza valului de scumpiri care a avut loc în ultimele luni atât la alimentele de bază, cât și la energie și gaz. Aceștia au ajuns la capătul puterilor și nu știu cum să-și mai împartă banii pentru a-și putea acoperi toate cheltuielile lunare. Astfel de manifestări au avut loc astăzi în mai multe orașe din țară.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233