dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "romanesc"

Sudul litoralului mai scump decât nordul. Cel puțin asta susțin operatorii din turism. Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai mari prețuri la cazare le găsim în Costinești. Aici pentru două nopți de cazare, un turist va scoate din buzunar 350 de lei. Altfel spus, două persoane vor plăti 700 de lei pentru două nopți într-o cameră dublă. La polul opus, se află stațiunea Mamaia. Aici prețurile pornesc de la 150 de lei de persoană. Însă, tarifele cresc în funcție de facilitățile pe care le oferă hotelul dar și de numărul de stele.

Clădiri dărăpănate, chioşcuri abandonate, camere de cazare aflate în ruină - peisajul e deplorabil. Stațiunea riscă să fie retrasă din clasificarea turistică. Este vorba de Costinești. Ministrul Turismului a făcut un control fulger și a rămas șocat de cum arată stațiunea. A aflat de la primar că toată zona în ruină aparţine Biroului de Turism pentru Tineret, adică tot statului.

Litoralul românesc căutat, din nou, de turiștii israelieni. Chartere săptămânale vor ajunge pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu din luna iunie a acestui an. Timp de 11 săptămâni aproximativ 3.000 de cetățeni din Israel vor vizita a noastră și vor plăti pentru un sejur 900 de euro de persoană. Pe lângă facilitățile de care vor beneficia în hotelurile în care vor fi cazați, aceștia vor vizita și orașul Constanța, stațiunea Mamaia și Delta Dunării.

Prin voucherele de vacanță, turismul românesc a primit în ultimii cinci ani aproape două miliarde de euro de la statul român. Este o subvenţie indirectă, care a asigurat mai mult de 10% dintre locurile de cazare, turiştii bugetari fiind constrânşi să rămână în ţară ca să beneficieze de vouchere. Pentru unele locații banii au fost o gură de oxigen cu care au reușit să supraviețuiască.

Litoralul românesc nu este suficient de promovat. Avem plaje frumoase, cu nisipuri fine și ape cristaline. Avem unități de cazare și oferte pentru toate buzunare. Însă, chiar și așa, cel puțin în stațiunea Mamaia, numărul turiștilor a fost extrem de mic anul trecut. Operatorii din turism, hotelierii, dar și agenții de turism susțin că ar trebui găsite soluții astfel încât să reușim să atragem mai mulți turiști atât români, cât și străini. Ba mai mult, acest sezon estival va începe cu câteva probleme: una se referă la licitațiile plajelor, iar alta la taxa de parcare.

Plăcinta dobrogeană urmează să fie recunoscută la nivelul Uniunii Europene ca produs românesc cu indicație geografică protejată. România a învins Bulgaria după aproape doi ani de negocieri. Țara vecină va primi dreptul de a folosi denumirea, însă numai la nivel local, în regiunea de la sudul județului Constanța, pentru o perioadă de 10 ani. Demersurile pentru recunoașterea oficială la nivel European au început în anul 2017. Plăcinta tradițională din Dobrogea este și pe placul constănțenilor care fie o cumpără din patiserii, fie o prepară în casă.

Fără șezlonguri, umbreluțe și toalete. Așa vor arată în mare parte plajele de pe litoral în vara anului 2023. Ceea ce înseamnă că turiștii, cel mai probabil, vor face plajă pe cearceaf. Sau vor alege varianta să vină de acasă cu șezlongul și umbreluța în mână. Reprezentanții turismului, dar și unii operatori economici se tem că acest sezon va fi unul dintre cele mai slabe din ultimii ani. „Dezastru” este cuvântul prin care au descris următorul sezon.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233