dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "plaje"

Un sfert dintre blocurile și hotelurile aflate în construcție în fața plajei Navodari nu respectă legea. Mai grav este că din aproape 200 de clădiri verificate, nu a existat nici măcar una care să fie complet legală. Inspectorii de Stat în Constructii au oprit zeci de șantiere, iar primarul și arhitectul șef din Năvodari au fost și ei sancționați. Mai mult, Prefectura Constanța a cerut judecătorilor anularea a nouă autorizații de construire.

Zecile de hectare de plaje noi apărute pe litoral nu au intrat cu acte în regulă în patrimoniul statului român. Trebuie cadastru, intabulare și Plan Urbanistic Zonal. Cu toate acestea, în 2023 ele vor fi exploatate turistic cu ajutorul unor soluții de compromis deoarece procedurile administrative de înregistrare a lor în patrimoniul statului nu vor fi finalizate mai curând de doi ani. Guvernul vrea să le închirieze chiar și așa, pe-o perioadă tranzitorie, însă operatorii de plajă nu vor să liciteze în astfel de condiții.

Marea își ia nisipul înapoi. Pe o anumită porțiune de plajă din nordul stațiunii Mamaia s-au format dune de nisip. Reabilitată cu fonduri europene, o bucată din plajă a început să dispară pur și simplu în valuri. Specialiștii susțin că fenomenul este unul natural și nu avem de ce să ne îngrijorăm. Pe de altă parte, unii oameni spun că aspectul nu este tocmai unul plăcut, iar autoritățile ar trebui să intervină până la începerea noului sezon estival.

Lucrările de înnisipare de la Eforie s-au oprit din cauza birocrației. Anul trecut, o corabie misterioasă, descoperită în adâncuri, a blocat lucrările de extindere a plajei. Ministerul Culturii trebuia atunci să emită un aviz, astfel încât lucrările să poată continua. Însă, nu au venit nici până astăzi. Și asta pentru că nu există scafandrii profesionişti care să fie şi arheologi atestaţi, în acelaşi timp. Acum, cer noi propuneri de la faţa locului pentru cercetarea epavei.

Veşti alarmante vin de pe litoral. Marea Neagră pierde din ce în ce mai mulți delfini din cauza pescuitului intens, a traficului crescut de nave de război, a exploziilor subacvatice şi a bolilor. Mamiferele înfometate sau sufocate de plase, ajung la mal, unde de cele mai multe ori mor. 203 delfini au eșuat anul trecut numai pe plajele litoralului românesc iar dacă cifrele continuă să crească, populația de cetacee din Marea Neagră este în real pericol. Cercetătorii susţin că într-un singur sezon de pescuit industrial, există riscul ca 40% din populaţia de delfini din Marea Neagră să dispară.

Imagini dezolante pe plajele de pe litoral. O furtună puternică a avut loc în largul Mării Negre și a umplut plajele de gunoaie. Toate deșeurile care au fost lăsate de turiști pe nisip au fost măturate de vânt și duse în apă la sfârșitul verii. Acestea plus cele aruncate din bărci sau nave au fost aduse de valuri înapoi, cele mai multe fiind obiecte din plastic.

O corabie misterioasă, descoperită în adâncuri, a blocat lucrările de extindere a plajei din Eforie Sud. Când au ajuns în larg, cei care se ocupă de înnisipări au descoperit nava îngropată pe fundul mării. Din cauza aceasta, procedura se schimbă, pentru că Ministerul Culturii va trebui să emită un aviz, astfel încât lucrările să poată continua. Iar avizul nu vine pentru că nu există scafandrii profesionişti care să fie şi arheologi atestaţi, în acelaşi timp.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233