dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "pescarii"

Pescarii de la malul Mării Negre s-au trezit că trebuie să dea banii înapoi. Este vorba de sumele primite ca ajutor de la Uniunea Europeană în perioada pandemiei de COVID-19. O mare parte dintre ei au primit deja somație, iar unii au și plătit. Din cele 18 firme, șapte sunt executate de ANAF, iar fiscul le-a pus sechestru pe nave. Nemulțumiți sunt și de problemele cauzate de războiul din Ucraina. Spun că minele pun în pericol activitatea lor.

Războiul de la graniță le aduce falimentul pescarilor de la Marea Neagră și asta pentru că, spun ei, nu mai pot pescui pe timpul nopții, dar și pentru că viața le este pusă în pericol din cauza minelor marine apărute în ultima vreme în mare în urma conflictului armat. Capturile sunt de asemenea din ce în ce mai mici, motiv pentru care își doresc să primească un sprijin din partea Guvernului.

A fost forfotă astăzi în piețele constănțene. S-au format cozi la pescăriile din oraș. Constănțenii au cumpărat păstrăv, biban, somn sau doradă. Nici prețurile nu sunt foarte mari. De pildă, un kilogram de doradă poate costa până la 36 de lei, iar unul de novac 14 lei. În această zi, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește pentru toți cei care țin postul Paștelui.

După două luni de prohibiție, timp în care natura s-a regenerat, pescarii își pregătesc din nou undițele pentru a le lansa la apă. O parte dintre ei și-au făcut zilele acestea antrenamentul pe lacurile din județul Constanța. Cu scaunul pe malul lacului Tăbăcărie, pălăria în cap și momeală diversificată în borcane, aceștia și-au încercat norocul încă de la primele ore ale dimineții. De mâine însă își fac planuri pentru marile capturi în Delta Dunării și Marea Neagră.

Lacul Siutghiol este mai bogat de luna aceasta cu două milioane de larve de șalău. Peștele a fost lansat la apă de pescarii sportivi din Constanța. În ultimii ani speciile sunt tot mai rare, iar populația este tot mai săracă. Amatorii de pescuit spun că doar câteva exemplare de caras, guvide, babușcă și crap mai prind în undițe.

Pandemia lovește unde nu te-aștepți și are efecte nebănuite: la malul marii pescarii nu mai au unde livra pestele și sunt nevoit să îl arunce înapoi în mare. Plasele întinse la ape mici prind zilnic sute de kilograme de hamsie însa terasele și restaurantele închise înseamnă ca n-au unde să-l vândă. Doar micile magazine mai preiau marfa însa asta înseamnă maxim 20-30% din captură.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233