dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "patroni"

Muncitorii străini, studenții sau elevii sunt soluția salvatoare pentru patronii de hoteluri sau restaurante de pe litoral. Însă, baza cea mai mare o au în cei aduși de peste hotare. Este în continuare criză de angajați, iar agenții economici caută oameni oriunde. Așa că și anul acesta vom avea parte de o „servire exotică” atunci când vor merge în concediu la mare. Cei mai mulți dintre angajați sunt din Asia. La unitățile de cazare sau terase se caută în continuare barmani, ospătari, cameriste sau bucătari.

Este în continuare criză de angajați pe litoral. Așa că mulți dintre patroni au decis să aducă forță de muncă din străinătate. S-a ajuns aici pentru că în România sunt tot mai puține școli de meserii. Patronatele din turism susțin că o soluție ar fi înființarea unor unități de învățământ unde tinerii să fie instruiți în acest domeniu. Și, pentru că numărul elevilor sau studenților care muncesc pe litoral este mic, patronii încearcă să le ofere mai multe avantaje, astfel încât să nu își dea demisia.

A început sezonul estival, dar fără angajați. Patronii de pe litoral sunt în căutare de personal. Sunt posturi libere de cameriste, barmani, ospătari, ajutori de ospătari, bucătari sau recepționeri. Site-urile de profil sunt pline cu anunțuri. Mulți români preferă să plece la muncă în străinătate, în principal din cauza banilor.

Aproape ca în vremurile bune - așa a arătat minivacanța de 1 Mai la mare. Litoralul s-a transformat în minivacanța de 1 Mai în polul distracției. Peste 100.000 de turiști și peste șapte milioane de euro încasați. Cel puțin asta arată datele autorităților. A fost un început de sezon bun, iar hotelierii speră ca toată vară să fie la fel. Coștinești, Mamaia și Vama Veche au fost cele mai aglomerate stațiuni.

Vor mai multe zile de vacanța. Hotelierii și patronii de restaurante vor ca anul şcolar să înceapă pe 18 septembrie, și nu pe 11 septembrie cum prevede Ordinul de ministru, aflat în dezbatere publică. Operatorii din turism i-au solicitat deja Ministerului Educației ca vacanța de vară să se termine mai târziu. O săptămână în plus le-ar permite copiilor şi părinţilor, dar şi cadrelor didactice, să se bucure mai mult de vremea frumoasă. De asemenea, și pierderile din turism vor fi mai mici.

Mocnește revolta în restaurantele de pe litoral. Toate meniurile vor trebui schimbate pentu că Protecția Consumatorului vrea ca să fie afișate informații despre caloriile mâncării, acizii grași prezenți în fiecare porție și locul de proveniență a fripturii: de porc, de vită sau de pui. Ordinul ANPC care îi obligă pe bucătari sau șefi de sală să calculeze caloriile, intră în vigoare pe 20 decembrie, iar afaceriștii din turism spun că este „caraghios”.

Este o criză acută de forță de muncă pe litoral, așa că hotelierii se orientează din ce în ce mai mult spre muncitorii străini dar și către studenții și elevii care vor lucreze în vacanță. În acest sezon, cel mai probabil toate unitățile de cazare vor avea angajați luați de pe băncile școlilor. Pe litoral este nevoie de 20 de mii de muncitori sezonieri iar în turism în toată țara deficitul este de 50 de mii de oameni.

Lipsa acută de oameni i-a făcut pe hotelieri și pe proprietarii de plaje ori de restaurante să înceapă să caute salariați printre elevi și studenți. Cei din urmă pot munci o normă întreagă iar pentru cei sub 18 ani programul de lucru este de șase ore pe zi, 30 de ore pe săptămână. Patronii care angajează tineri în vacanța de vară, primesc de la stat câte 250 de lei pentru fiecare elev sau student încadrat în muncă. Însă, la nivelul județului Constanța, cel puțin momentan, nu există solicitări în acest sens.

Doar două săptămâni ne mai despart de deschiderea oficială a sezonului estival din acest an, însă cei mai mulți dintre operatorii economici sunt încă departe de a-și primii oaspeții la capacitate maxima. Și asta pentru că nu au angajați. Deși posturi există, iar salariile sunt atractive, forța de muncă aproape lipsește, susțin agenții economici. Una dintre cauze, adaugă ei, ar fi faptul că cei mai mulți dintre candidații la o meserie în industria HoReCa sunt nepregătiți și renunță înainte de finalul sezonului.

Hotelierii și patronii de localuri de pe litoral caută să angajeze ucraineni pentru acest sezon estival. Este un ajutor pentru cei care au fugit din calea războiului, dar și pentru operatorii economici care se confruntă cu o lipsă acută de angajați. Este nevoie de cameriste, ospătari, recepționere, dar și de personal în bucătărie. Ucrainencele sunt dornice de muncă, însă cele mai multe dintre ele nu au cine să-și lase copiii.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233