dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "operator"

Litoralul românesc nu este suficient de promovat. Avem plaje frumoase, cu nisipuri fine și ape cristaline. Avem unități de cazare și oferte pentru toate buzunare. Însă, chiar și așa, cel puțin în stațiunea Mamaia, numărul turiștilor a fost extrem de mic anul trecut. Operatorii din turism, hotelierii, dar și agenții de turism susțin că ar trebui găsite soluții astfel încât să reușim să atragem mai mulți turiști atât români, cât și străini. Ba mai mult, acest sezon estival va începe cu câteva probleme: una se referă la licitațiile plajelor, iar alta la taxa de parcare.

Fără șezlonguri, umbreluțe și toalete. Așa vor arată în mare parte plajele de pe litoral în vara anului 2023. Ceea ce înseamnă că turiștii, cel mai probabil, vor face plajă pe cearceaf. Sau vor alege varianta să vină de acasă cu șezlongul și umbreluța în mână. Reprezentanții turismului, dar și unii operatori economici se tem că acest sezon va fi unul dintre cele mai slabe din ultimii ani. „Dezastru” este cuvântul prin care au descris următorul sezon.

Zecile de hectare de plaje noi apărute pe litoral nu au intrat cu acte în regulă în patrimoniul statului român. Trebuie cadastru, intabulare și Plan Urbanistic Zonal. Cu toate acestea, în 2023 ele vor fi exploatate turistic cu ajutorul unor soluții de compromis deoarece procedurile administrative de înregistrare a lor în patrimoniul statului nu vor fi finalizate mai curând de doi ani. Guvernul vrea să le închirieze chiar și așa, pe-o perioadă tranzitorie, însă operatorii de plajă nu vor să liciteze în astfel de condiții.

Au primit în extrasezon autorizațiile de funcționare pentru sezonul estival 2022. S-a întâmplat în Constanța, mai exact în Satul de Vacanță, unde o parte din operatorii economici de acolo au dat în judecată primăria pentru că nu le eliberează documentele pentru funcționare. Instanța le-a dat dreptate agenților economici doar că mai târziu decât era cazul. Cu toate acestea, operatorii economici au primit în toamnă autorizațiile necesare pentru vara lui 2022.

Restaurantele și hotelurile de pe litoral vor fi mai goale anul acesta de sărbători. O parte dintre administratori au decis să reducă din capacitatea saloanelor de evenimente, pentru a putea face față cheltuielilor, alții și-au închis de tot afacerea până la primăvară. Facturile prea mari la curent și gaze, dar și cheltuielile la alimente și salarii sunt principalele motive pentru care unii operatori economici au luat această decizie.

Lărgirea plajelor cu până la 150 de metri a atras și multe critici din partea operatorilor privați și a turiștilor. Pe de o parte, hotelierii au cerut ca Apele Române să permită amenajarea acestor noi porțiuni de nisip, astfel ca turiștii să nu fie nevoiți să parcurgă o distanță considerabilă pentru a-și cumpăra ceva de băut, iar pe de altă parte, oamenii s-au plâns de calitatea nisipului. Însă, conform legii, noile porțiuni de nisip nu vor putea fi exploatate economic timp de cinci ani.

În locul turiștilor de pe plajele din Eforie se aud acum buldozerele care muncesc de zor. Sectoarele de plajă vor fi lărgite cu 50 de hectare, iar nisipul va fi adus din largul mării. Lucrările se desfășoară pe o distanță de aproximativ km, în zona cuprinsă de portul Belona și până la intrarea în localitatea Tuzla. În Eforie porțiunile de nisip se vor extinde și până la 140 de metri lungime, iar recepția finală ar urma să aibă loc în anul 2024.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233