dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "munca"

200 de locuri de muncă au fost disponibile pentru ucraineni la Bursa Locurilor de Muncă. Sute de refugiați au venit să-și caute un job, iar patronii firmelor au fost dornici să-i angajeze. Chiar dacă au alte specializări, oamenii dispuși să lucreze în orice domeniu. Cele mai multe joburi sunt însă turism. Vorbim de un procent de 70%. Datele arată că 7.000 de ucraineni sunt apți de muncă. Și constănțenii și-au căutat astăzi de muncă.

Războiul din Ucraina le-a schimbat viața multor oameni. Au fugit din calea bombelor pentru a se salva și au ajuns într-o țară nouă doar cu un bagaj în mână. Mulți au ajuns și la Constanța. Aici au fost nevoiți să o ia de la zero și să se descurce așa cum pot. Constănțenii le-au deschis ușile pentru a le oferi un adăpost deasupra capului, iar statul i-a ajutat cu bani. Acum, majoritatea sunt în căutarea unui loc de muncă.

Unii angajatori se plâng că nu prea găsesc forță de muncă, însă datele îi cam contrazic. Tinerii se pare că sunt tot mai dornici să muncească. Pe una dintre platformele de recrutare, cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani reprezintă 20% din totalul candidaților și realizează aproximativ 100.000 de aplicări pe lună. Asta chiar dacă, rata de șomaj în rândul lor s-a menținut la puțin peste 22% în primele trei luni ale acestui an, potrivit Institutului Național de Statistică.

Centrul Militar de Scafandri din Constanța se afla în mijlocul unui scandal cu acuzații despre monopol în domeniul scafandreriei, despre abuzuri și interpretarea unor legi în domeniu care afectează firmele private din zona civilă a profesiei. Orice scafandru care trebuie să urmeze cursuri, să facă vizită medicală sau alte formalități, depinde de acest Centru de Scafandri, care nu are concurență, iar scufundătorii de profesie spun că asta omoară inițiativa privată.

Guvernul le îngheață, platformele de recrutare le anunță. Peste 3.000 de locuri de muncă la stat au fost scoase pe piață numai luna trecută. 90% dintre ele sunt funcții de execuție. Constanța se află pe locul trei în topul celor mai multe joburi vacante. Vorbim de peste 100 de locuri disponibile.

Se caută pentru sezonul estival bucătari, ospătari, barmani și cameriste. Adică personalul esențial ca operatorii economici de pe litoral să treacă cu bine vara care urmează. Și ca în fiecare an, doritorii nu se prea înghesuiesc și agenții sunt nevoiți să caute alternative în afara țării.

Șase elevi de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța vor participa la faza națională a concursului CanSat, organizat Agenția Spațială Română. Aceștia lucrează la construirea unui minisatelit în forma și de dimensiunea unei doze standard de băuturi răcoritoare și care dispune de diverse funcții, precum comunicații radio și senzori variați. Misiunea principală din acest an constă în colectarea de date atmosferice, după ce minisatelitul este lansat cu o parașută de la altitudinea de 1.000 de metri.

Ucraineni vor să muncească. Oamenii sunt în căutarea unui job aici pe litoral, iar patronii sunt dornici să-i angajeze. Chiar dacă studiile sau specializările refugiaților sunt în cu totul alt domeniu de activitatea, aceștia sunt dispuși să lucreze oriunde. Se caută personal pentru curățenie, bucătărie, salon SPA, producție alimentară, producție industrială, șoferi și operatori utilaje. Peste 300 de ucraineni au stat astăzi de vorbă cu angajatorii a 20 de firme din Constanța, iar 50 dintre ei au fost angajați pe loc.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233