dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "monument"

Au trecut 32 de ani de la Revoluția din 1989. Pe 22 decembrie, instituțiile publice au fost atacate cu focuri de armă. În aceeași zi s-a tras și la malul mării. În spatele sângerosului eveniment au rămas multe semne de întrebare și familii care își plâng morții. Eroii martiri care s-au jertfit în acea zi pentru libertate au fost fi comemorați de militarii din Forțele Navale Române. Aceștia au depus coroane la Monumentul Eroilor Revoluției române din Decembrie 1989.

Clădirile istorice și monumentele aflate în ruină din centrul vechi al Constanței vor căpăta o nouă înfățișare. Municipalitatea intenționează să implementeze proiectul Reactis, un program prin care își dorește să reabiliteze întreaga zonă peninsulară. Proprietarii imobilelor din centrul istoric pot realiza lucrări de restaurare a acestora beneficiind de finanțări considerabile din bugetul public local.

Ziua Armatei Române a fost celebrată astăzi la Constanța. În cinstea memoriei eroilor Patriei căzuți la datorie, au fost depuse coroane și jerbe de flori. Evenimentul a avut loc la monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic. Alături de militarii români, au participat și două plutoane de militari străini, un pluton al Statelor Unite ale Americii și unul al Forțelor Aeriene Canadiene.

Mai pierdem încă un monument istoric: pasarela Regală din Mamaia, o bijuterie arhitectonică inaugurată de rege acum un secol, va fi acoperită cu nisip. Lărgirea plajelor și înnisiparea o vor înghiți fără milă, pentru că niciun minister n-a vrut s-o protejeze. Vechiul simbol al stațiunii Mamaia de care şi-au bătut joc toate autorităţile va rămâne doar o amintire.

Monumente aflate în paragină și mormane de gunoaie. Asta a fost imaginea pe care a găsit-o ministrul Culturii în Piața Ovidiu. Acesta a luat centrul vechi al Constanței la pas. Bogdan Gheorghiu a dorit să afle cum arată clădirile emblematice și dacă s-au mai făcut sau nu investiții aici.

Șase statui și monumente din Constanța sunt în proces de curățare și recondiționare. Din cauza trecerii timpului sau a fenomenelor naturale, acestea s-au deteriorat. Proiectul include lucrări de artă care nu intră pe lista monumentelor istorice. Prima recondiționare a fost demarată la începutul lunii august. Pe rând, urmează toate cele șase să capete un alt aspect și să fie puse în valoare.

Decizie fără precedent pentru un monument istoric: Tribunalul Constanța a anulat contractul de vânzare a Palatului Reginei Maria, din Mamaia, iar monumentul revine patrimoniului național. Procesul a fost deschis în instanță de Ministerul Culturii după ce presa locală a scris că Palatul fusese vândut fără acordul statului.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233