dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "mamici"

Peste 1200 de mămici constănțene vor primi ajutor doar pe hârtie. Sprijinul pe care îl așteptau de la proiectul ”Bebe trusou” nu va mai exista, cel puțin în viitorul apropiat. Mămicile care au aplicat au sperat că banii vor ajunge într-un final, însă proiectul a fost atacat în instanță de către Instituția Prefectului Constanța.

Scutece, hăinuțe sau produse cosmetice. Sunt câteva dintre lucrurile de care are nevoie un nou-născut. Doar pentru aceste obiecte, părinții scoteau din buzunar aproximativ 2.000 lei. Acum, viitoarele mămici vor primi banii de la primărie. Însă, pentru a beneficia de acest ajutor, acestea trebuie să depună o cerere la Direcţia Generală de Asistenţă Socială Constanţa în termen de 90 de zile de la nașterea bebelușului. Programul „Bebe Trusou” a fost votat în cadrul ședinței de consiliul local săpătmâna trecută.

Nașterea prematură, dezlipirea placentei, moartea fătului în uter sau spitalizarea în secțiile de Terapie Intensivă sunt câteva dintre riscurile care pot apărea în cazul infectării cu SARS-COV-2 al gravidelor. Medicii le recomandă viitoarelor mame să nu amâne vaccinarea pentru că doar în acest fel se pot proteja pe ele şi pe bebeluşii lor. Cu toate acestea, multe femei sunt sceptice și nu se imunizează.

Virusul HPV este cea mai întâlnită infecţie virală a aparatului genital. Acesta provoacă o gamă largă de afecţiuni, inclusiv leziuni care pot evolua către cancer. În fiecare an, aproape 2.000 de femei mor în România din cauza cancerului de col uterin. Există însă un vaccin care protejează organismul împotriva tulpinilor acestui virus. Pe raza județului Constanța, 1.300 de fetițe cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani s-au imunizat în 2021. Un număr mult prea mic, spun medicii de familie, care se confruntă de cele mai multe ori cu refuzul părinților.

Nu există o durere mai mare decât cea a unei mame al cărei copil este bolnav, iar ea știe că nu poate face nimic să-i curme durerea. Acesta este și cazul Ruxandrei Dogaru, mama unei fetițe de doar un an și zece luni, care a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19. Femeia a început să-și scrie povestea chiar de pe patul de spital, întocmind așa-numitul „Jurnal Covid cu un copil”, în cadrul căruia explica toate momentele grele prin care a trecut.

Mămici și tătici constănțeni, în brațe cu cei mici, au luat parte la un flashmob în Piața Ovidiu din Constanța. Au dansat împreună pe melodia momentului, Jerusalema. Prin această acțiune, comunitatea părinților constănțeni a marcat Săptămâna Internațională a Purtării Bebelușilor.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233