dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "horeca"

Se caută pentru sezonul estival bucătari, ospătari, barmani și cameriste. Adică personalul esențial ca operatorii economici de pe litoral să treacă cu bine vara care urmează. Și ca în fiecare an, doritorii nu se prea înghesuiesc și agenții sunt nevoiți să caute alternative în afara țării.

Salonul de Dotări Hoteliere, Mobilier, Alimentație publică și oferte turistice, organizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, a revenit la Pavilionul Expozițional Mamaia. După o pauză de doi ani, evenimentul destinat managerilor de pe litoral s-a întors la Constanța. Astfel, cei care sunt interesați de dotarea sau reamenajarea unităților de cazare sau de catering pot trece pragul acestui salon.

Amenzi de 11 milioane de lei și aproape 500 de hoteluri și restaurante sancționate sunt doar câteva dintre cifrele cu care s-a încheiat sezonul estival din acest an. Patronii din domeniul ospitalității de pe litoral se plâng că multe probleme au fost cauzate de lipsa de comunicare cu instituțiile statului, care s-au grăbit apoi să-i controleze. Oficialii de pe litoral le promit ajutor patronilor ca să ridice povara controalelor.

Suntem la jumătatea sezonului estival, iar operatorii de pe litoral se plâng de lipsa personalului. Pe platformele de recrutare încă sunt sute de anunțuri de angajare în industria HoReCa. De la barman, ospătar și până la cameristă sau bucătari, hotelierii caută cu disperare angajați pentru a-și ține afacerile deschise. Deși salariile pot ajunge chiar și până la o mie de euro pe lună, oamenii nu par interesați de un job care este disponibil doar aproximativ trei luni.

Este o criză acută de forță de muncă pe litoral, așa că hotelierii se orientează din ce în ce mai mult spre muncitorii străini dar și către studenții și elevii care vor lucreze în vacanță. În acest sezon, cel mai probabil toate unitățile de cazare vor avea angajați luați de pe băncile școlilor. Pe litoral este nevoie de 20 de mii de muncitori sezonieri iar în turism în toată țara deficitul este de 50 de mii de oameni.

Lipsa acută de oameni i-a făcut pe hotelieri și pe proprietarii de plaje ori de restaurante să înceapă să caute salariați printre elevi și studenți. Cei din urmă pot munci o normă întreagă iar pentru cei sub 18 ani programul de lucru este de șase ore pe zi, 30 de ore pe săptămână. Patronii care angajează tineri în vacanța de vară, primesc de la stat câte 250 de lei pentru fiecare elev sau student încadrat în muncă. Însă, la nivelul județului Constanța, cel puțin momentan, nu există solicitări în acest sens.

Doar două săptămâni ne mai despart de deschiderea oficială a sezonului estival din acest an, însă cei mai mulți dintre operatorii economici sunt încă departe de a-și primii oaspeții la capacitate maxima. Și asta pentru că nu au angajați. Deși posturi există, iar salariile sunt atractive, forța de muncă aproape lipsește, susțin agenții economici. Una dintre cauze, adaugă ei, ar fi faptul că cei mai mulți dintre candidații la o meserie în industria HoReCa sunt nepregătiți și renunță înainte de finalul sezonului.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233