Rezultate pentru eticheta "dobrogene"
Elevii unei școli din Constanța promovează ia. ''Ne-am născut în România și trebuie să păstrăm obiceiurile și tradițiile''

Ia este o cămașă tradițională împodobită cu simbolurile populare ale țării noastre. Simboluri specifice fiecărei zone în parte. Este confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic. Elevii unei școli din Constanța au învățat despre istoria acestui obiect vestimentar pe care îl găsesc aproape în fiecare ladă de zestre a bunicilor sau mamelor noastre. S-au îmbrăcat și ei cu ii fie de acasă, fie împrumutate și au cântat melodii populare. Semn că tradițiile și obiceiurile noastre sunt și acum păstrate.
Încondeiera ouălelor s-a transformat din meșteșug în artă. Modele din Bucovina, Suceava sau alte părți ale României, toate s-au regăsit pe ouălele realizate de mai mulți elevi din Constanța

Aceștia au avut ocazia să învețe astăzi tehnicile păstrate și transmise din moși strămoși, totul în cadrul unui proiect care are drept scop păstrarea și transmiterea obiceiurilor, tradițiilor, datinilor și meșteșugurilor populare românești. Ouălele de Paște sunt considerate un simbol al vieții, dar și vedetele de pe masa de sărbători.
Etnii de toate felurile, culturi cât cuprinde și multe religii. Cam așa se traduce Dobrogea din punct de vedere al populației. 14 noiembrie este ziua în care Dobrogea este sărbătorită de toate comunitățile care au crescut și s-au dezvoltat pe acest tărâm. Însă, indiferent de cultură sau tradiții, cu toții se mândresc că sunt dobrogeni. Astăzi s-au împlinit 144 de când regiunea noastră a devenit parte a României, după Războiul de Independenţă din anul 1878.
Parcurile eoliene falimentează Primăriile. 16 comune dobrogene, obligate să înapoieze milioane de lei: „Nu știu ce soluție am putea să găsim să-i restituim”

Parcurile eoliene falimentează administraţiile locale. 16 comune din județele Tulcea și Constanţa trebuie să restituie 100 de milioane de euro, bani încasaţi ca impozit pe clădiri, în perioada 2014-2019, de la companiile care deţin parcuri eoliene. Cu acești bani, satele mici au reuşit să facă investiţii mari şi să se modernizeze. Doar că acum, justiția obligă primăriile să dea banii înapoi.
Proiect cultural inedit. Cetățile Dobrogene, disponibile în spațiul virtual, printr-o hartă interactivă

Cetăţile din Dobrogea sunt acum la un click distanță. Constănțenii, dar și turiștii aflați în vacanță pe litoral vor putea vizita anumite monumente fără să mai fie nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri până la ele. Asta sigur dacă timpul nu le permite. Un website, unde sunt prezentate 12 cetăți, a fost lansat de curând. Este vorba de un proiect cultural inedit care îşi doreşte reintroducerea în circuitul turistic al celor mai vechi aşezări dobrogene.
Proiect cultural inedit. Cetățile Dobrogene, disponibile în spațiul virtual, printr-o hartă interactivă

12 cetăți din Constanța și Tulcea vor fi prezentate pe un site specializat, interactiv, într-un proiect cultural inedit. Scopul este îmbunătățirea și extinderea accesului publicului la obiective de patrimoniu istoric. Programul se desfășoară sub egida Constanța - Capitala Tineretului din România 2021 – 2022.
Tradiții dobrogene, prin muzică și dans: Ansamblul Dobrogeanca din Sulina încântă orice turist care ajunge în Delta Dunării

Babușca de la Cerna, Cadâneasca de la Nufarul, Geamparaua și Schioapa de la Enisala sunt doar câteva dintre dansurile tradiționale pe care turiștii care ajung în Delta Dunării au ocazia să le privească sau chiar să le joace. Datinile rusești și moldovenești sunt transmise din generație în generație în localitățile tulcene.