dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "comuna"

Exercițiul multinațional Sea Shield 23, organizat de Forțele Navale Române, a ajuns la final. Timp de două săptămâni militari români alături de militari din alte 12 țări s-au antrenat împreună. La secvențele din acest an ale exercițiului au participat aproape 3.500 de militari din 13 state aliate şi partenere NATO. Au fost testați timpii de reacție într-o misiune de salvare, modul în care acționează fiecare militar și nu numai. În ultima zi exercițiului, potrivit scenariului Delta Dunării a fost atacată de un inamic prin trei puncte strategice, cu scopul de a ajunge în centrul României.

O localitate din Delta Dunării a fost atacată și a fost nevoie de intervenția în forță a militarilor pentru a evacua populația civilă. Din fericire, vorbim despre scenariul unei secvențe a exercițiului multinațional Sea Shield, organizat de Forțele Navale Române și nu despre o situație reală. La întreaga desfășurare de forte au participat militari, jandarmi și pompieri români.

Ne desparte mai puțin de o lună până când sărbătorim învierea domnului și, ca de obicei, românii încep de pe acum să își facă lista de cumpărături. Și, ca în fiecare an, carnea de miel este în fruntea listei. Dobrogea TV a început campania “Mielul de Paște” prin care vă arată de unde puteți cumpăra carne de miel, cât costă, de ce s-a scumpit și dacă iedul este o alternativă pentru masa pascală. Am mers la fermierii din Dobrogea să vedem cum se pregătește, traditional, friptura de miel dar și cea de ied și am discutat cu fermierii și crescătorii de oi din cea mai cunoscută zonă a regiunii.

Comuna Bărăganu din Constanța este în pragul răscoalei. Tăranii și-au adus turmele de oi la primărie și au blocat drumul județean disperați că soțul primăriței le-a luat pășunile pe care își creşteau animalele. Bărbatul care este protejat de autorități, așa cum susțin sătenii, a arat locul unde creștea iarba și spune că acum pământul este doar al lui, deși nu are încă acte.

Mielul de Paște se împarte între piața internă și export. Țările arabe sunt, în principal, destinația mieilor dobrogeni. Cu toate acestea, oierii spun că nici la arabi nu mai este profitabil să vândă pentru că oferă prețuri din ce în ce mai mici pe kilogramul în viu. Mai exact până în 20 de lei ceea ce pentru crescătorii de oi din Dobrogea nu reprezintă niciun fel de profit. Aceștia preferă să țină mieii în ferme până ajung la o greutate mai mare și apoi să îi trimită la export. Asta nu înseamnă că neglijează piața internă. Cu prețuri mai mari însă. Urmăriți un reportaj din campania ,,Mielul de Paște” realizat de colegii mei, Elenis Halep și Mitică Raftu.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233