dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "agricultori"

Agricultură inteligentă sau altfel spus tehnologii flexibile pentru aceasta. Agricultorii din Dobrogea ar putea să scape în viitor de problema secetei. La Constanța au fost identificate soluții pentru o agricultură verde și inteligentă din punct de vedere climatic.

Copiii constănțeni au participat la un concurs prin care și-au testat aptitudinile. Timp de câteva săptămâni, cei mici s-au transformat în agricultori și au avut grijă de propria lor plantă. Proiectele au fost prezentate în cadrul concursului „Bobul de muștar” derulat de către Școala și Grădinița "Sfinții Martiri Brâncoveni".

Culturile de floarea soarelui de anul trecut sunt realizate cu sămânță de import, cu precădere din SUA și China. Mai mult decât atât, specialiștii spun că în 2022, din totalul suprafețelor agricole din Dobrogea, doar 15 hectare au la bază sămânță de floarea soarelui românească. Însă, cantitatea produsă nu a rămas la noi în regiune, ci a plecat la Ialomița. Agricultorii constănțeni se pare că preferă soiurile străine pentru că sunt mai productive decât cele din țara noastră. În ceea ce privește producția de floarea soarelui, aceasta a fost foarte scăzută anul trecut. Dacă în 2021 la un hectar de porumb agricultorii au recoltat aproximativ opt tone, în 2022 aceasta nu a fost nici măcar la jumătate.

A fost din nou petrecere cu fast seara trecută la „blocul milionarilor” din stațiunea Mamaia. O parte dintre agricultorii dobrogeni au uitat preț de câteva ore de secetă și s-au bucurat de specialități culinare și de muzică de bună calitate.

Seceta face ravagii în județul Constanța. Producțiile de porumb și floarea soarelui vor fi extrem de scăzute în acest an ca urma a lipsei precipitațiilor. Dacă anul trecut la un hectar de porumb agricultorii au recoltat aproximativ opt tone, în 2022 aceasta nu va fi nici măcar la jumătate.

Seceta face ravagii în Dobrogea. Nu a mai plouat de mai bine de două luni și agricultorii își văd culturile distruse. Multe au fost deja compromise așa că se anunță o recoltă foarte slabă. Sunt însă speranțe pentru culturile care au fost irigate la timp.

Tarabele producătorilor locali sunt semnalizate în piețe, cu ajutorul unor buline roșii. Clienții spun că ideea este foarte bună, deoarece așa sunt siguri de locul din care provine marfa. Autoritățile speră ca astfel să stimuleze agricultorii, deoarece în prezent foarte puțini vin să vândă marfa în piețe. În Constanța, din aproximativ 400 de tarabe, doar 70 sunt închiriate de producători.

Crește valul de nemulţumiri din spatele „oraşului” militar NATO care se construiește la Baza Americană de la Mihail Kogălniceanu. Localnicii reclamă despăgubiri prea mici la exproprierile pe care Armata le face în prima fază a construcției. 2.400 de hectare de teren au fost trecute în proprietatea statului pentru megaproiectul extinderii bazei, investiție estimată la 12 miliarde de lei.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233